środa, 10 lutego 2016

Morszczyn Pęcherzykowaty

To glon należący do brunatnic. Występuje w wodach przybrzeżnych północnego  Atlantyku i Oceanu Arktycznego oraz ich mórz, między innymi w Bałtyku. Znajdziemy go nad brzegami mórz i oceanów dzięki sztormowym falom, które wyrzucają go regularnie na brzeg.  Jest koloru oliwkowego, jego regularnie rozgałęziona plecha, dochodzi do 1m długości, rośnie na głębokościach do 15 m. 

Morszczyn zbudowany jest z trzech części:
  • ryzoidu – odpowiednik korzeni,
  • kauloidu – odpowiednik łodygi,
  • fylloidu – odpowiednik liści.


Jego taśmowata plecha opatrzona jest pęcherzami pławnymi. Morszczyn pęcherzykowaty zawiera znaczne ilości jodu, który jako składnik hormonów tarczycy ma wpływ na przyspieszenie przemiany materii w organizmie. Dzięki polisacharydom znajduje on zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Wielocukier, algina, obecny w ścianie komórkowej morszczynu jest wykorzystywany przy produkcji lodów i kosmetyków. Morszczyn z dobrym skutkiem jest stosowany w leczeniu nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Wykorzystywany jest w preparatach do usuwania blizn i rozstępów. A odpowiednio preparowany jest składnikiem kremów odchudzających i przeznaczonych do masażu.


Agata




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz