środa, 17 lutego 2016

Ulwa Sałatowa

Inaczej błonica sałatowa lub sałata morska to gatunek roślin z gromady zielenic.  Żyje przy brzegu Bałtyku, ale także na wybrzeżach oceanu Atlantyckiego. Jej ciało nie tworzy tkanek, dlatego nazywamy je plechą. Plecha jest płaska, ma kolor jasnozielony, dorasta do 20 cm długości i 15 cm szerokości, rośnie bardzo szybko. Zbudowana jest tylko z dwóch warstw jednojądrowych komórek. 
Ulwa sałatowa jest samożywna - przeprowadza fotosyntezę (proces odżywiania u roślin, polegający na wytwarzaniu dla siebie pokarmu z wody, dwutlenku węgla i soli mineralnych za pomocą światła słonecznego). Rozmnażanie tej rośliny połączone jest z przemianą pokoleń. 
Sałata morska jest jadalna, dość pożywna, jednak mało smaczna. Używana jest głównie w Japonii, gdzie zamiast warzyw dodaje się ją do potraw rybnych i mięsnych.


Marta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz